The Story Of … Bee Gees!

De gebroeders Gibb werden geboren op het eiland Man (gelegen aan de Ierse zee, en net als de Kanaaleilanden Brits Kroonbezit), maar op jonge leeftijd emigreerde het gezin naar Australië. In 1967 keerde Robin, Maurice en Barry terug naar Groot-Brittannië. In de grauwe industriestad Manchester besloten ze gezamenlijk muziek te gaan maken: in hun beginjaren traden ze al op onder de naam The Rattlesnakes, en later als Wee Johnny Hays and The Blue Cats. De groepsnaam Bee Gees was aanvankelijk niet bedoeld als afkorting van Brothers Gibb. Het waren radio-dj Bill Gates en Bill Goode, die de broertjes aan het werk had gezien op het Brisbane Speedway Circuit, die de naam Bee Gees bedachten. Het was een afkorting van hun eigen initialen. Naarmate de groep eind jaren zestig meer succes begon te oogsten, werd de naam steeds meer geassocieerd met de Brothers Gibb.

De oudste van de drie broers tekende in 1963 al z’n eerste platencontract bij Spin Records. Ruim vier jaar later scoorde The Bee Gees hun eerste hit met “Spicks and Specks”, dat ook bij onze Noorderburen een redelijk succes werd. Ook het titelloze debuutalbum was in gans Europa een schot in de roos. De broertjes Gibb vormden in deze periode een band samen met Vince Meloney (gitaar) en Colin Petersen (drums). Eind jaren zestig werden ook “To Love Somebody”, “Massachusetts”, “World” en “Words” gigantische hits in onze kontrijen. Dat laatste nummer schreven Robin, Maurice en Barry overigens voor hun manager Robert Stigwood. Het was oorspronkelijk bedoeld voor Cliff Richard, maar die had net een sabbatjaar ingelast. “Words” werd ook gebruikt in de film De Mini Mob, waar het door Georgie Fame werd gezongen in een arrangement van Bill Shepherd.

De ‘Brothers Gibb’ zouden doorheen de jaren, vanwege onverenigbare conflicten, verschillende keren uit elkaar gaan. Maar steeds kwamen ze toch weer bij elkaar. Na de release van het album “Odessa” (1969) verliet Robin de groep. Hij scoorde dat jaar een solohit met het nummer “Saved By The Bell”. Maurice trouwde ondertussen met Marie Lawrie, beter bekend onder haar artiestennaam Lulu. Na vier jaar zou het huwelijk, kinderloos, strandden. Lulu, die op haar vijftiende reeds een hit scoorde met “Shout”, nam in 1969 namens het Verenigd Koninkrijk deel aan het Eurovisie Songfestival. Met “Boom Bang-a-Bang” behaalde ze de tweede overwinning voor haar vaderland op het liedjesfestival. Begin jaren zeventig werd de groep eventjes opgedoekt, en daarna al weer even snel terug opgericht. Vanaf het moment dat “Jive Talkin” verrassend een Amerikaanse nummer 1 hit werd, werd de draad weer opgepakt.

Met de release van het soundtrackalbum “Saturday Night Fever” werden The Bee Gees plotseling weer immens populair. Ze werden, eind jaren zeventig, zelfs één van de belangrijkste exponenten van de Discomuziek. Vooral de zangpartijen, met hoge falsetstemmen, waren daarbij opvallend te noemen. De soundtrack stond maar liefst 24 weken op nummer 1: “How Deep Is Your Love”, “Stayin’ Alive” en “Night Fever” werden wereldwijde hits.

De verkoopcijfers van het album en de singles waren in de eerste maanden van 1978 zo hoog, dat het niet duidelijk was of het succes van de film bijdroeg aan het succes van het album of andersom. Soms stonden wel vier singles in de hitlijsten. Uiteindelijk werd Saturday Night Fever één van de best verkochte albums aller tijden. Door de film ontstond er een nieuwe relatie tussen film en muziek: was het album voor Saturday Night Fever nog een reclametrucje om een graantje mee te pikken uit het succes van een film, na Saturday Night Fever werd duidelijk dat een film ook gebruikt kon worden als reclame voor de verkoop van een album.

Na twee jaar stilte verschijnt in 1981 “He’s A Liar”. The Bee Gees breken met de Discomuziek, maar het album kan de hoge verwachtingen niet inlossen. Van de vorige (Disco)elpee werden ruim 30 miljoen exemplaren verkocht, het nieuwe album gaat slechts 1 miljoen keer over de toonbank. In de jaren tachtig schreven de broertjes Gibb heel wat songs voor collega artiesten, daarom bleef het ook in het begin van dit nieuwe decennia weer even stil rond de groep. Dat gaf Robin in 1983 de kans om nog eens een soloplaat uit te brengen. Van “How Old Are You” werd uiteindelijk alleen de eerste singlerelease, “Juliet”, een hit. Omdat ook de soloprojecten van Maurice en Barry niet echt van de grond kwamen besloten ze in 1987 weer de krachten te bundelen. Het album “ESP” en de single “You Win Again” zorgden voor een geslaagde comeback.

Barry: Als singer-songwriter was Barry ook actief buiten The Bee Gees. Zo schreef hij o.a. hits voor Barbra Streisand, Dionne Warwick, Celine Dion, Michael Jackson en Diana Ross. En niet te vergeten, ook voor z’n jongere broertje Andy. “Shadow Dancing” uit 1978 is ongetwijfeld diens bekendste single. Barry bracht ook een zestal soloalbums uit: waaronder “Now Voyager” (1984).

Maurice: In de periode dat The Bee Gees hun eerste grote successen kende begon Maurice stevig te drinken, dat kostte hem z’n huwelijk met zangeres Lulu. Het was na het vroegtijdige overlijden van broertje Andy, ook aan de gevolgen van excessief drank- en drugsgebruik, dat Maurice erkende verslaafd te zijn aan alcohol. Sindsdien ging hij naar bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten. Na te zijn afgekickt begon hij in 1992 opnieuw met het opnemen van liedjes. Een jaar later resulteerde dat al in het album “Size Isn’t Everything”, waarvan vooral de singles “Paying The Price Of Love” en “For Whom The Bell Tolls” zijn bijgebleven. Maurice overleed in 2003 aan de gevolgen van een hartstilstand.

Robin: Robin probeerde het drie keer solo, met gering succes. In 1969 haalde hij met “Saved By The Bell” een tweede plaats in de UK Singles Charts. In 1983 werd “Juliet”, uit album “How Old Are You”, een nummer 1 hit in de Europese hitlijsten. In 2002 begon Robin aan een nieuw soloalbum, “Magnet” verscheen in de periode dat Maurice overleed. Twee jaar later behaalde hij een top 5 notering met “My Lover’s Prayer”, een oud Bee Gees nummer dat hij als duet met Alistair Griffinhad had opgenomen. Gibb was jurylid in de televisietalentenjacht Fame Academy en had veel bewondering voor Griffin, die uiteindelijk tweede werd. Samen namen ze het nummer op als Griffins eerste single. In 2009 behaalde Gibb een verrassende Britse nummer 1 hit doordat hij credit kreeg op de Comic Relief-single “Islands In The Stream” van Vanessa Jenkins en Bryan West, met Sir Tom Jones. Robin overleed op 20 Mei 2012 aan de gevolgen van leverkanker.

(pdg).

Geef een reactie