The Story Of … Elvis Presley!

Elvis Aaron Presley, de zoon van Gladys Love Smith en Vernon Elvis Presley, werd op 8 Januari 1935 in Tupelo (Mississippi) geboren. Elvis was een deel van een tweeling, maar zijn broer Jesse Garon kwam levenloos ter wereld. Het gezin leefde een zeer armoedig bestaan. De omgeving waarin de Presley’s leefde was zeer religieus en was van grote invloed tijdens de opvoeding van Elvis. Meerdere keren per week was het gezin te vinden in de kerkgemeenschap First Assembly of God, daar waar Elvis kennismaakte met de vele spirituals en gospelsongs waarbij de predikanten luidkeels en stampvoetend het woord van God predikten. Elvis kijkt een beetje sip wanneer z’n moeder hem op jeugdige leeftijd een verjaardagscadeau overhandigt. Géén geweer, zoals Elvis gevraagd had. Geen fiets, zoals hij gehoopt had. Een gitaar. En Elvis kan niet eens spelen. Uiteindelijk krijgt de jonge Elvis les van oom Vester, Vernons broer. Nog steeds is de shop waar Gladys die gitaar kocht een drukbezochte toeristische plaats in Tupelo. Er zijn stickers, T-shirts, sleutelhangers en badges te verkrijgen met het opschrift: ‘Where Gladys bought her son his first guitar’. Meer uitleg is niet nodig om jaarlijks duizenden fans over de vloer te krijgen.

Tien jaar oud, neemt Elvis deel aan de allereerste muziekwedstrijd in z’n leven. Z’n ouders vinden dat hun jongen een gouden stem heeft, en regelen voor hem een plaatsje op de kandidatenlijst. Ook de jury wordt gecharmeerd door het schuchtere jongetje met z’n veel te grote broek die foutloos het kinderliedje “Old Shep” van Red Foley brengt. Radio WELO is ter plaatse en brengt, toen al, rechtstreeks verslag uit van de zangwedstrijd. Helaas werd geen seconde ervan getaped.

Elvis werkte na het eind van zijn schooltijd als vrachtwagenchauffeur. In 1953 besloot hij om een plaatje te maken bij de (inmiddels legendarische) Sun Studio, waar iedereen voor een paar dollar een liedje kon laten opnemen. Elvis zong het nummer “My Happiness” en maakte hiermee zo’n indruk op de studiosecretaresse Marion Keisker, dat die onmiddellijk zijn naam noteerde. Volgens haar had Elvis iets bijzonders. Na veel aandringen van Keisker, besloot Sun Records-eigenaar Sam Phillips Elvis uit te nodigen. In Juli 1954 nam hij bij Sun Records zijn eerste plaat op. De eerste radio-exposure van zijn eerste single “That’s all Right Mama” had zo’n impact dat Elvis plaatselijk meteen een groot succes was. Met live-optredens (in de regio) nam zijn populariteit alleen maar toe. Dit onderkende ook ene Tom Parker, beter bekend als ‘The Colonel’, die Elvis kon overtuigen om hem als manager te nemen.

Het eerste wapenfeit van Elvis’ nieuwe manager was om hem onder te brengen bij RCA Victor. Presley ondertekende een platencontract voor 35.000 dollar, destijds een recordbedrag, waarmee RCA ook de rechten voor alle Sun-opnamen overnam. In Januari 1956 trad Elvis voor het eerst op in een landelijke tv-show, de Stage Show van Jimmy en Tommy Dorsey. In datzelfde jaar mocht Elvis zijn eerste gouden plaat in ontvangst nemen voor zijn eerste RCA-plaat, die nummer 1 stond in drie verschillende hitlijsten: “Heartbreak Hotel”. Nummers als “Money Honey” en “I Got a Woman” waren oorspronkelijk van andere zangers, maar de manier waarop Elvis ze uitvoerde sprak de tieners van die tijd aan en werden alle Rockklassiekers. Vooral “Blue Suede Shoes” van zijn vriend Carl Perkins werd in Elvis’ uitvoering een zeer grote hit. Tot in 1958 nam Elvis de ene na de nadere plaat op, in totaal 14, die alle enorm veel succes hadden.

Vooral Elvis’ optredens deden veel stof opwaaien. Veel mensen vonden de snelle bekkenbewegingen waarmee Elvis zijn podiumoptredens begeleidde schandalig en immoreel. Elvis werd al gauw ‘Elvis the Pelvis’ genoemd (pelvis=bekken). Zijn invloedrijke manager wist Elvis op onnavolgbare wijze te vermarkten. Colonel Parker zou later ‘ontmaskerd’ worden als de illegaal geëmigreerde Nederlander Dries van Kuijk.

Elvis’ vrouwelijke fans stonden erom bekend niet weg te willen gaan uit de zaal als Elvis zijn optreden had afgerond. De bewakers zeiden dan ‘Ladies and gentlemen, please leave, Elvis has left the building’, wat tot zijn dood gebruikt werd als standaardzin na optredens en later uitgroeide tot gezegde om te zeggen dat iets is afgerond is. In 1956 speelde Elvis de hoofdrol in zijn eerste film, Love me Tender. In totaal speelde Elvis in 31 bioscoopfilms, waaronder ook Jailhouse Rock. Zijn laatste twee bioscoopvoorstellingen stonden in het kader van een documentaire namelijk: Elvis, that’s the way it is en Elvis on tour. Dat Elvis over een redelijk acteertalent beschikte, bleek o.a. uit zijn prestaties in de film King Creole uit 1958. Helaas hadden zowel Hollywood als de Colonel andere plannen met Elvis talent en bonden hem vast aan (wurg)contracten waardoor Presley jaren aaneen enkel in aanmerking kwam voor jodelende, blije films zonder sterk karakter. De critici deden de films dan ook vaak af als lachertjes, kinderlijke films welke een harde deuk voor zijn imago opleverden. De enige mensen die er werkelijk beter van werden waren Hall Wallis productions en uiteraard de Colonel. Elvis zelfs kon fluiten naar zijn centen, want ondanks dat de films toch wel bekeken werden, brachten ze voor hem in verhouding erg weinig geld in het laatje.

In 1957 kocht Elvis Graceland. Het huis met een enorm landgoed eromheen, was een typisch zuiderlijk landhuis, gebouwd in de 18e eeuw, toen de slavernij nog een feit was. Elvis had een wispelturig karakter en dat kwam o.a. tot uiting in het interieur. Meerdere malen tijdens zijn leven heeft Elvis Graceland een totale metamorfose gegeven.

In 1967 trouwde Elvis met Priscilla Ann Beaulieu, die hij in Duitsland ontmoet had vlak voor zijn terugkeer naar de VS. Het huwelijk zou standhouden tot 1973. Elvis en Priscilla kregen één dochter, Lisa Marie, die geboren werd op 1 februari 1968. Datzelfde jaar maakte Elvis een tv-show voor NBC, die met kerst uitgezonden werd, en alle kijkrecords verbrak. Deze show werd vanaf die tijd wel de come-back-show genoemd. Elvis trad er op met zijn oude muzikanten en was voor het grootste deel van de show gekleed in een zwartleren pak.

Vanaf 1969 trad Elvis voornamelijk op in Las Vegas. Priscilla maakte aan Elvis kenbaar dat zij hun relatie wilde beëindigen. Een scheiding was het gevolg. Hierna ging het langzaam bergafwaarts met de King of Rock and Roll. Ongezonde leef- en eetgewoontes, excessief pillengebruik, Elvis was bijzonder goed op de hoogte van de medicatie (uppers en downers) die hij tot zich nam. Hij had te kampen met vele lichamelijke beperkingen, ongemakken, ziektes en afwijkingen (welke mogelijk het gevolg waren van een jarenlange uitputtende levensstijl). De druk van het ‘Elvis-zijn’ en de stress van het artiestenleven sloopten zijn gezondheid. In 1973 schitterde Elvis nog één keer met een primeur: het eerste live via een satelliet over de hele wereld uitgezonden concert, met de naam Aloha from Hawaii. Met deze show heeft Presley het allergrootste televisiepubliek ooit bereikt: 1 tot 1,5 miljard mensen hebben deze show gezien, dat was in 1973 een derde van de wereldbevolking. De laatste jaren van zijn leven was Elvis dik en vadsig. Elvis leefde een teruggetrokken leven op Graceland waar hij afgesloten van de wereld een relatief eenzaam maar eigen leven kon leiden.

Elvis bleef optredens in Las Vegas verzorgen en vloog dwars door de Verenigde Staten, dit aan een fenomenaal tempo met letterlijk honderden concerten per jaar. Zijn optredens kenden hoogte- en dieptepunten, hetgeen bijvoorbeeld het drukke concertjaar 1976 duidelijk aantoonde: de concerten van de Zomer van dat jaar getuigen van een weinig alerte Elvis. Hij stond stoned op het toneel, vergat zijn teksten en compenseerde met grappige uithalen en opmerkingen. Niet zelden een brute woedeuitbarsting naar zijn achtergrondzangeressen wanneer er iets gebeurde wat hem niet aanstond. Aan de andere kant worden de eindejaarsconcerten in Dallas en Pittsburgh tot de beste van zijn latere carrière gerekend. Elvis Presley overleed op 16 Augustus 1977 in Memphis, in de badkamer van zijn huis, officieel door een hartstilstand, maar er zijn hardnekkige geruchten over andere doodsoorzaken, of zelfs het in scène zetten van zijn dood. Elvis is na zijn dood vaker levend gezien dan welke andere dode artiest/persoon ook ter wereld.

Na zijn dood werd Elvis’ graf (naast zijn huis) een bedevaartsoord voor Elvisfans. In 1982 werd Graceland opengesteld voor publiek. Graceland is het meestbezochte woonhuis dat als museum fungeert in de VS, na het Witte Huis. Per jaar komen er meer dan 600.000 mensen op bezoek. Naast het huis, aan de andere kant van de ‘Elvis Presley Boulevard’, is een groot complex gebouwd, bestaande uit een hotel (Heartbreak Hotel), het Graceland winkelcentrum, Graceland Plaza met winkels, een bioscoop en diverse tentoonstellingen en Elvis’ Automuseum. Bovendien is Elvis’ privé-vliegtuig er te bewonderen. Bij een deel van de fans ontstond een soort cultus rond de overleden ster. 25 jaar na zijn dood kwam de muziek van Elvis plots weer in de belangstelling. Het destijds minder bekende nummer “A Little Less Conversation” werd geremixt door Junkie XL en in grote delen van de wereld stond dit nummer hoog in de hitlijsten. Een jaar later werd dit succes bevestigd met een bewerking van een ander minder bekend nummer “Rubberneckin”.

In 2004 slaagde Elvis erin opnieuw de Britse hitlijsten te veroveren met de heruitgave van 17 hitsingles (aangevuld met de JXL remix) die ook tijdens zijn leven reeds de hoogste plaats in de lijsten verwierven. Elvis bereikte opnieuw meermaals de top van de hitparade en bevestigde aldus zijn status als artiest en icoon van de 20e Eeuw. Een jaar later werd Elvis door het Amerikaanse volk verkozen tot de top tien van de “Greatest Americans”. Elvis was de eerste niet-politicus in de rangschikking. Slechts Martin Luther King en zeven Amerikaanse presidenten (waaronder de Founding Fathers en Elvis-fan Bill Clinton) moest Elvis laten voorgaan. Tijdens zijn leven verkocht Elvis in totaal 500 miljoen platen. In de week na zijn dood kwamen daar nog eens 8 miljoen bij. Heden zijn het er inmiddels 1.6 miljard. En er komen dagelijks nog een aantal bij.

Ter afronding nog enkele weetjes, want Elvis brak en houdt nog altijd een aantal indrukwekkende records in de muziekindustrie:

*De artiest met de meeste nummers ooit in de hitparade: 149.
*Hij stond langer, dan wie dan ook, op nummer 1 in de hitlijsten: 80 weken!
*Elvis had het meeste nummer 1 hits achter elkaar: 10.
*Presley verdiende meer gouden en platina platen dan welke andere artiest ook.
*Heeft tot nu toe meer dan een miljard platen wereldwijd verkocht, meer dan welke andere artiest ook.
*Elvis heeft het grootste aantal kijkers in de hele tv-geschiedenis op zijn naam staan. 1 tot 1,5 miljard mensen hebben zijn show Aloha from Hawaii in 1973 gezien.
*Elvis scoorde de 1000ste UK nummer 1 hit met “One Night” in 2005.

(pdg).

Geef een reactie