The Story Of … Prince!

Zanger en muzikant Prince overleed gisterenavond in zijn studiocomplex Paisley Park in Minneapolis. De omstandigheden van zijn overlijden zijn nog onduidelijk. Vorige week werd Prince nog met een hevige griep opgenomen in het ziekenhuis, of het overlijden verband houdt met die ziekte is eveneens nog niet duidelijk.
Hoe gedenk je een muzikaal icoon, een muzikaal revolutionair? Hoe gedenk je één van de grootste vernieuwers die de Popmuziek de jongste vijftig jaar heeft voortgebracht? Een genie die tot dezelfde categorie als David Bowie, Bob Dylan en Bruce Springsteen mag worden gerekend. Ter ere van het overlijden van Prince kleurt Hitjock-muzieksite vandaag een beetje paars…
Het leven van de prins in een notendop…

Prince: het was al een bijzondere voornaam die zangeres Mattie Shaw en Jazzpianist John L. Nelson in 1958 hadden uitgezocht voor hun eerste zoon. Daarmee wilde de trotste ouders meteen twee dingen verkondigen:
-het kind was de kroon op hun liefde (omdat de naam was afgeleid van hun eigen band, het Prince Rogers Trio).
– En hun liefde voor muziek.
Hoewel misschien wel gehoopt creëerde ze op die manier een waarschijnlijk ‘koninklijk’ kenmerk, omdat de jonge Prince Roger Nelson één van de uitzonderlijkste Popmuzikanten aller tijden zou worden.
Al op jonge leeftijd beheerst Prince alle denkbare instrumenten, en is hij uiterst bedreven in het componeren van nummers. Zijn demo-opnamen zorgen voor veel interesse bij de platenlabels. Op 19jarige leeftijd sleept Prince zijn eerste platencontract binnen, ter waarde van een slordige 100.000 dollar.

In 1978 komt het debuutalbum “For You” uit. De opvolger daarvan is “Prince”, waarvan de track “I Wanna Be Your Lover” z’n eerste Amerikaanse nummer 1 hit wordt.
De opvolger van “Dirty Mind”, “1999” uit 1982, maakte van Prince Roger Nelson een grote ster, een veelzijdige en unieke artiest waar ook het grote publiek niet langer omheen kon. Het dubbelalbum, dat bol staat van de erotische teksten, bracht voor het eerst een Popmuziek georiënteerde sound met invloeden uit de R&B. De titelsong was Prince z’n eerste hit in onze kontrijen. Het nummer, waarin hij zeventien jaar in de toekomst keek, refereert naar de dag des oordeels: ‘de hemel zal paars kleuren en als de wereld dan toch aan z’n einde komt dan doen we dat maar op feestelijke wijze’. “1999” was het eerste liedje waarin Prince de lead-vocals ook aan andere toestond, Lisa Coleman en Dez Dickerson openen het nummer zelfs.
Ook “Little Red Corvette” staat op het album, een track die alles heeft van de perfecte Popklassieker…

De wereldwijde doorbraak van Prince kwam er echter met de soundtrack van de film “Purple Rain”.
Het titelnummer was niet alleen de afsluiter van de Lp, maar ook van de romantische film geregisseerd door Albert Magnoli. Prince speelt de hoofdrol in deze semi-autobiografische prent, die zich afspeelt rond z’n eigen persoon en muzikale talenten. Het verhaal draait in hoofdzaak rond ‘The Kid’ die probeert om niet zoals z’n vader te worden, een vergeten en gefrustreerde pianist die zijn vrouw mishandelt. Het hoofdpersonage doet er alles aan om z’n band bij elkaar te houden en om de relatie met z’n vriendin te redden.
De film was goed voor een Academy Award voor beste soundtrack, het album maakte van Prince een echte wereldster. Er werden ruim 16 miljoen exemplaren van verkocht.

In de jaren tachtig was Prince ongenaakbaar, en zo productief dat hij tussendoor ook een aantal nevenprojecten in het leven riep. Sheila E, Vanity 6, Appolonia en Madhouse waren op hun beurt ook allemaal succesvol in de hitparade. Sexy nummers, en al even sexy klanken, zorgden ervoor dat de amper 1,60 meter lange muzikant als vleesgeworden dynamiet omhoogschoot tot superster.Alles veranderde namelijk in de Popmuziek toen Michael Jackson, Madonna en Prince supersterren werden. Zij betekende de doorbraak voor respectievelijk de zwarte Popmuziek, de vrouw in de Popmuziek en de duivel-doet-al in de Popmuziek. Muzikaal verenigde Prince de onnavolgbare gitaarkwaliteiten van Jimi Hendrix met het compositorische talent van The Beatles, terwijl hij op het podium de seksualiteit van een James Brown koppelde aan de uitzinnigheid van Little Richard.

Prince behoort tot het exclusieve clubje dat er wist in te slagen om vijf klassieke albums na elkaar te releasen: “1999”, “Purple Rain”, “Around The World In A Day”, “Parade” en “Sign Of The Times” (misschien wel de beste dubbelaar in de muziekgeschiedenis).
Als hartstochtelijke live-muzikant koos Prince uiteraard voor de beste muzikanten om deel uit te maken van zijn band Prince and The Revolution, waarmee hij tot 1986 schitterde. Daarna verzamelde de meester The New Power Generation om zich heen. Hiermee bereikte de zanger een nieuw hoogtepunt in zijn dan al indrukkwekkende carrière, het net al aangehaalde “Sign Of The Times”.
De titelsong van het album (en film) werd op een Zondag met producer Todd Harriman en een synthesizer geschreven. In het nummer komen allerlei rampen voorbij: AIDS, (drugs)geweld en de toen actuele Challenger-spaceshuttle ramp.

De flamboyante zanger had gedurende zijn artistieke carrière diverse bijnamen: van ‘His Royal Badness’ tot ‘The Artist Formely Known As Prince’.
De zevenvoudig Grammy-winnaar verkocht in totaal meer dan 100 miljoen albums, de klassieker “Purple Rain” kreeg een Oscar voor beste song.
Prince was, tot op het allerlaatste moment, een onvervalst muziekverslaafde. Hij stond bekend als een workaholic. Zelf zei hij hier ooit over : ‘er is niemand die zolang kan wakker blijven als ik, muziek houdt mij wakker.’
Muziek was zijn harddrug, het middel dat zijn hoofd op hol bracht. Dat bij hem een diepe passie losmaakte.

Gisterenavond tenslotte werd de wereld opgeschrikt door het bericht dat de 57jarige Prince was overleden. De zanger kampte volgens een woordvoerder al een aantal weken met griep. Vorige week moest hij vanwege een medische noodsituatie naar het ziekenhuis. Hij verzekerde zijn fans dat alles in orde was: ‘wait a few days before you waste any prayers’, aldus Prince.
‘Het is met groot verdriet dat ik moet bevestigen dat de legendarische, iconische artiest Prince Roger Nelson deze ochtend in zijn huis bij Paisley Park is overleden op 57-jarige leeftijd’, meldde zijn manager gisterenavond in een verklaring.

(pdg).

Geef een reactie